Ayurveda hyvinvoinnin tukena + arvonta

 

Valmennus saatu blogin kautta. / Postaus sisältää affliate-linkkejä.

 

Itselle sopivan ruokavalion löytäminen ei aina ole helppoa. Vaikka tietäisikin millainen ruoka on terveellistä, reagoi jokaisen keho yksilöllisesti eri ruokiin. Jokin ruoka voi sopia tietyllä tavalla valmistettuna tai jotain voi syödä silloin tällöin. Sen jälkeen pitää löytää mitä on silloin tällöin.

Intiasta peräisin oleva Ayurveda on maailman vanhimpia hoitomuotoja. Ayurvedasta haetaan hoitoa, hyvää oloa ja terveyttä, sillä onhan ayurveda sananmukaisesti elämän (ayur) tiedettä (veda). Sen tavoitteena on täydellinen terveys, joka saavutetaan kehon, mielen ja tietoisuuden tasapainolla. Täydellinen terveys on ehkä mahdottomuus, sillä silloin ei koskaan olisi kipeänä, kärsisi päänsärystä tai mieli olisi maassa. Realistisempaa onkin tavoitella terveyttä, jossa yllä mainittuja tai vastaavia tilanteita olisi hyvin harvoin.

 

Sain mahdollisuuden testata Natural Goods Companyn Re-start* valmennusta. Postauksen lopusta löytyy myös ohjeet, miten voit voittaa vapaavalintaisen osion valmennuksesta. Itse valmennushan lanseerattiin jo kaikkien saataville suunnilleen kuukausi sitten, mutta kaikkien kiireiden keskellä olen vasta kerennyt pikkuhiljaa perehtymään valmennuksen sisältöön. Eniten minua kiinnostaa juuri tässä valmennuksessa ayurveda-osio, jota missään aikaisemmassa valmennuksessa ei ole ollut.

 
Ayurveda_hyvinvointi_ravinto6
 

Ayurvedan ohjeiden perustana on yksilöllinen kehotyyppi, joka vaikuttaa hyvinvoinnin kaikkiin osa-alueisiin ja toisinpäin. Muun muassa se, miten ajatusprosessi tai ruoansulatus toimii, tai millainen kehorakenne on, määräytyy hallitsevan kehotyypin mukaan. Esimerkiksi ravinnolla voidaan joko häiritä tai ylläpitää kehon tasapainoa. Ayurvedassa nähdäänkin, että erilaiset vaivat, joista kärsimme, ovat seurausta kehotyypin epätasapainosta.

 

Kehotyypit hyvinvoinnin tukena

 

Netistä löytyy useita testejä oman kehotyypin selvittämiseen. Niitä tehdessä tulee kuitenkin muistaa, että ne ovat suuntaa-antavia. Testissä ei huomioida mahdollisia sairauksia tai muita vaatimuksia ravinnolle, joten esimerkiksi erityisruokavalioita noudattavan ei pidä muuttaa ruokavaliota ilman, että keskustelee lääkärin tai ravitsemusterapeutin kanssa.

 

Ayurvedassa peruskehotyyppejä on kolme; vata, pitta ja kapha. Peruskehotyypillä tarkoitetaan synnynnäistä kehotyyppiä, joka pysyy muuttumattomana läpi elämän. Ayurvedassa kehon vallitsevasta epätasapainotilasta puhutaan vikurtina. Tämä epätasapainotila ilmenee pikkuhiljaa elintapojen ja elinympäristön vaikutuksesta. Sitä voi aiheuttaa esimerkiksi oman kehotyypin vastainen elämäntapa, psyykkiset tekijät, saasteet tai muutokset ympäristössä. Jokaisessa on kaikkia kehotyyppejä, mutta yksi tai kaksi niistä ovat hallitsevia.

 
Ayurveda_hyvinvointi_ravinto4
 

Kapha -kehotyypin hyvinvointi

 

Tällä hetkellä testien mukaan oma pääasiallisin kehotyyppini on kapha. Ayurveda-kehotyypeistä kapha on isokokoisin. Kaphalla on yleensä kadehtivan kaunis iho. Hitaan ruoansulatuksen seuraksena paino nousee helposti, mutta laihduttaminen vaikeaa. Kun kapha on epätasapainossa, se aiheuttaa ylipainoa, astmaa, allergioita, sydän ja verisuonisairauksia. Tasapainoisena kapha on rauhallinen, rakastava ja kärsivällinen. Hän nauttii rutiineista. Kaphat ovat fyysisesti vahvoja ja kestäviä. Heillä ovat luontaiset voimavarat kestävyyslajeissa, sillä he jaksavat tehdä paljon rauhallisella tahdilla. Epätasapainossa, kapha aiheuttaa muutosten vastustamista, liiallista kiintymistä ja laiskuutta.

 

Ja voinkin allekirjoittaa, että nuo piirteet ovat kaikki voimakkaita minussa. Tunnistan esimerkiksi sen, että voin parhaiten, kun elämässäni on tarkat rutiinit. Tehdessäni vuorotyötä, lihoin helposti, vaikka yritin syödä terveellisesti. Lopulta mieli oli väsynyt, enkä enää jaksanut huolehtia riittävän monipuolisesta ravinnostakaan. Nyt näiden kilojen karistaminen on työn ja tuskan takana. Tuntuu, ettei kehossa tapahdu mitään muutoksia, vaikka olenkin säännöllistänyt elämääni ja ravintoani todella paljon. Stressaantuneena myös ruoka-aineallergiani voimistuvat. Tuolloin allergiset reaktiot ovat huomattavasti voimakkaampia verrattuna niihin tilanteisiin, jolloin stressiä on vähemmän, tai ei juuri ollenkaan. Liikunnassa en ole ollut koskaan hyvä sellaisissa lajeissa, jotka vaativat nopeutta. Crossfitissa lopulta keho meni niin sekaisin, että en voinut treenata enää neljän jälkeen iltapäivällä, jos halusin seuraavana yönä nukkua. Vaikka tykkäsin lajista hurjasti, ei se ollut minun kehotyypille sopiva.

 
Ayurveda_hyvinvointi_ravinto7
 

Vata -kehotyypin hyvinvointi

 

Vata kehotyypin voi tunnistaa kapeasta ruumiinrakenteesta ja ohuista ja pitkistä lihaksista. Heillä on epäsäännöllinen ruokahalu ja he pärjäävät pitkiä aikoja syömättä. Kehon kuivuudesta johtuen, vatahenkilöt kärsivät tyypillisesti nivelkivuista ja naksuvat nivelet ovat yleisiä. Kuiva keho aiheuttaa myös ummetusta ja naisilla hormonitoiminta on epäsäännöllisiä ja kuukautiset kivuliaita. Kun vata on tasapainossa, olet energinen, luova ja innostunut. Olet positiivinen visionääri, jolla on ratkaisu ongelmaan kuin ongelmaan.

 

Vatahenkilö sopeutuu muutoksiin, omaksuu uudet toimintatavat ja uuden ympäristön nopeasti. Nopeus ja epäsäännöllisyys kuvaavat hyvin vataa. Vatahenkilö on tyypillinen multitaskaaja, joka yrittää tehdä monta asiaa yhtä aikaa. Voimavarojen puutteessa projektit jäävät kesken, mikä taas ahdistaa, kiukuttaa, vie ruokahalun, haluaa olla yksin ja sulkeutua muulta maailmalta.

 
Ayurveda_hyvinvointi_ravinto5
 

Koska vata-kehotyyppi on jo luonnostaan kuiva, kylmä ja karkea, tulisi Vatan suosia lämmittäviä, kosteuttavia ja ravitsevia ruokia. Hyvänlaatuiset rasvat, maitotuotteet, viljat, kypsät vihannekset ja hedelmät sekä helposti sulavat proteiinit muodostavat vata-ruokavalion perustan. Säännöllinen päivärytmi on vata-kehotyypeille tärkein. Säännölliset ruoka-ajat, uni ja lepo, rauhoittavat ylivilkkaan vatan.

 

Pitta -kehotyypin hyvinvointi

 

Pitta on ominaisuuksiltaan kuuma, voimakas, terävä ja pistävä. Pitta on fyysiseltä ulkomuodoltaan keskikokoinen, sopusuhtainen ja lihaksikas. Hänellä on säännöllinen ja vahva ruoansulatus ja ruokahalu. Paino laskee ja nousee kohtuullisen helposti. Ihottumat, närästys ja erilaiset tulehdukset ovat pittalle tyypillisiä. Pitan stressitila oireilee mm. erilaisina suolisto-ongelmina, migreeninä, tunnesyömisenä tai runsaana hikoiluna.

 

Pitta on päämäärätietoinen, luontainen johtaja ja suunnannäyttäjä. Tasapainoisena hänellä on hyvä keskittymiskyky ja hän on tarkka ja huolellinen. Pitalla on riittävästi kunnianhimoa ja seikkailumieltä, minkä vuoksi hän pystyy ottamaan isojakin riskejä. Epätasapainoisena pittahenkilö voi olla äkkipikainen, aggressiivinen ja kriittinen ylisuorittaja. Rentoutuminen on vaikeaa ja stressi on läsnä, vaikka kaikki olisi hyvin. Analyyttisen luonteen vuoksi, voidaan tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä, mikä aiheuttaa väärinymmärryksiä ja ristiriitaisuuksia.

 

Ruokavaliolla on suuri merkitys pittan tasapainottamisessa. Pittan tulisi suosia mietoja makuja ja välttää tulisia, happamia ja mausteisia ruokia. Viileä raikas ilma laskee pittaa: liiku paljon raittiissa ilmassa. Pittalla on taipumusta ylisuorittamiseen ja liialliseen huolehtimiseen, jonka vuoksi rentoutumisen merkitys kasvaa.

 

Epätasapaino ja henkilökohtainen kehotyyppi

 

Joskus pääasiallinen kehotyyppi saattaa olla niin pahasti epätasapainossa, että kehotyyppitesti antaa virheellisen tuloksen. Tällä hetkellä olen melko stressaantunut ja tämä tila on ollut todella pitkään, vuosia ellei jopa vuosikymmeniä. Muistellessani niitä aikoja, jolloin en ollut niin stressaantunut, sopisi pitan määritelmät itseeni paremmin. Sen vuoksi luulen, että oma kehotyyppini saattaa olla pahasti epätasapainossa. Olen ottanut arkeeni nyt kaphan hyvinvointia tukevia elementtejä, mutta mikäli muutaman kuukauden päästä hyvinvoinnissani ei ole tapahtunut positiivisia muutoksia, luulen, että todellisen kehotyypin selvittämiseksi joudun käymään ayurveda-lääkärin vastaanotolla.

 
Ayurveda_hyvinvointi_ravinto2
 

Sain myös mahdollisuuden arpoa 3 kappaletta valmennuksen osia. Voit valita osion seuraavista; iho, ravinto, keho (eli liikunta), mieli, ayurveda ja yin-jooga. Valmennukseen pääset tutustumaan paremmin täältä*. Arvontaan voit osallistua kommentoimalla tähän mikä valmennuksen osa-alue sinua kiinnostaa eniten ja miksi. Aikaa osallistua arvontaan on 16.12.2018 klo 21:00 saakka. Palkinto toimitetaan sähköpostitse.

 

Lisäksi koko valmennus on 24.12.2018 saakka ihan älyttömän hyvässä tarjouksessa. Normaalisti valmennus maksaa 350, mutta nyt sen saa 195 eurolla. Lisäksi kaupan päälle saa vielä valita kolme kosmetiikkatuotetta laajasta valikoimasta. Valmennuksen pääset ostamaan täältä*.

 

Mikäli et kuitenkaan tarvitse koko valmennusta, vaan koet, että tarvitsit ohjeita ihonhoitoon tai mielenhyvinvointiin, voit hankkia myös valmennuksen osia yksittäin. Yksi osa maksaa 45 euroa ja siihen saa yhden tuotteen valita mukaan samasta valikoimasta kuin koko valmennukseen. Yksittäisen osan pääset ostamaan täältä*.

 
Ayurveda_hyvinvointi_ravinto3
 

Previous Post Next Post

You may also like

24 Comments

 • Avatar
  Miia

  Ravinto kiinnostaa ihan siksi, että sen kanssa tuntuu olevan suurimmat ongelmat itselläni.

  3.12.2018 at 09:03 Reply
 • Avatar
  Susanna Posti

  Iho osa alue kiinnostaisi itseäni eniten 🙂

  3.12.2018 at 11:13 Reply
  • Avatar
   Annukka Vuorela || @happyannukka

   Hei, onneksi olkoon voitit vapaavalintaisen valmennuksen osan. Olen lähettänyt yhteystietosi eteenpäin palkinnon toimittamista varten. Palkinto toimitetaan sähköpostitse.

   16.12.2018 at 23:33 Reply
 • Avatar
  MarjaKoo

  Uskaltaisko kokeilla yin-joogaa. Se ainakin kiinnostaa 🙂

  3.12.2018 at 15:55 Reply
 • Avatar
  HENNA

  Iho on ehdottomasti kiinnostavin! 🙂 Omani kanssa kun on saanut vuosien kuluessa käydä melkoisia taisteluita! Ihanan monipuolisesti toteutettu postaus! <3

  3.12.2018 at 22:35 Reply
 • Avatar
  Mira / Blinger Shimmer -blogi

  Tuo olisi kyllä mielenkiintoista itsekin testata 🙂

  4.12.2018 at 15:28 Reply
  • Avatar
   Mira / Blinger Shimmer -blogi

   Unohtui tuohon arvontakysymykseen vastata:
   Kaikki osa-alueet kuullostavat mielenkiintoisilta, mutta ehkä noista vaihtoehdoista ruokavalio voisi olla se, jossa itsellä olisi eniten kohonnettavaa 😀

   4.12.2018 at 15:30 Reply
 • Avatar
  Mia Malmi

  Tosi kiinnostavaa! Olin kerran eräässä kosmetiikkalanseerauksessa, jossa sain tietää, että olen Kapha. Uskon kyllä tuohon Ayurvedaan – maailman vanhimpiin kuuluvan luontaislääketieteeseen.

  4.12.2018 at 16:35 Reply
 • Avatar
  Jasmiina

  Mua kiinnostaa eniten ravinto ja sen vaikutukset kehoon ja kauneuteen 💚

  4.12.2018 at 21:57 Reply
 • Avatar
  Mari_Shopaholic

  Olipa mielenkiintoista luettavaa, olisipa kiva tietää mihin tyyppiin sitä itse kuuluu, en ainakaan näin äkkiseltään löytänyt suoraa yhteyttä itseeni :D.

  5.12.2018 at 07:22 Reply
 • Avatar
  Hanna

  Ravinto. Tunnen kehossani että nykyinen ruokavalio ei tee hyvää minulle. Kaipuu tasapainoon on iso.

  6.12.2018 at 13:03 Reply
 • Avatar
  Anna

  Ayurveda ja yin jooga mielenkiintoisimmat. Tällä hetkellä tarvisin rentoutumista ja ruokavalioremonttia, ayurveda on mielenkiintoinen suuntaus😊

  6.12.2018 at 13:12 Reply
 • Avatar
  Emmi Väänänen

  ayurveda kiinnostaisi eniten!

  6.12.2018 at 13:41 Reply
 • Avatar
  Ella

  Yin-jooga kiinnostaisi! Ayurvedasta onkin jo kokemusta.

  6.12.2018 at 20:29 Reply
  • Avatar
   Annukka Vuorela || @happyannukka

   Hei, onneksi olkoon voitit vapaavalintaisen valmennuksen osan. Olen lähettänyt yhteystietosi eteenpäin palkinnon toimittamista varten. Palkinto toimitetaan sähköpostitse.

   16.12.2018 at 23:31 Reply
 • Avatar
  hanna

  Hitsi tää oli ihan todella mielenkiintoinen!!! Huomasin itsestäni heti että olen tuo Pitta, ei epäilystäkään 😀

  hanna
  http://www.hannamariav.com

  6.12.2018 at 21:28 Reply
 • Avatar
  Eva

  Ehdottomasti ayurveda kiinnostaa,uusi tuttavuus ja vaikuttaa mielenkiintoiselle. Olisi mukava ymmärtää mihin itse kuuluu niistä 😊

  7.12.2018 at 10:39 Reply
 • Avatar
  juju

  ravinto

  8.12.2018 at 16:47 Reply
 • Avatar
  Eeva

  Yin-jooga kiinnostaisi, lempeä rauhoittuminen ja stressin vähentäminen olisi ajankohtaista.

  8.12.2018 at 19:50 Reply
  • Avatar
   Annukka Vuorela || @happyannukka

   Hei, onneksi olkoon voitit vapaavalintaisen valmennuksen osan. Olen lähettänyt yhteystietosi eteenpäin palkinnon toimittamista varten. Palkinto toimitetaan sähköpostitse.

   16.12.2018 at 23:30 Reply
 • Avatar
  lillamy

  Harkitsen vahvasti, että ostaisin valmennuksen, jokainen osa-alue tulisi enemmän kuin tarpeeseen! Jos voittaisin, valitsin mielen, siitä olisi varmasti hyvä lähteä liikkeelle 🙂 ihanaa joulunalusaikaa sinulle!

  9.12.2018 at 08:15 Reply
  • Avatar
   Annukka Vuorela || @happyannukka

   Valmennuksesta on nyt hyvä tarjous, joka on jouluun asti voimassa. Normaalisti valmennus maksaa sen 350€, mutta nyt sen saisi 195€. Lisäksi kaupan päälle saisi valita isosta valikoimasta kolme mieleistä luonnonkosmetiikkatuotetta. Täältä pääset ostamaan* valmennuksen edulliseen hintaan.

   9.12.2018 at 10:02 Reply
 • Avatar
  Maria

  Ayurveda on kyllä jo tuttua, mutta olisi todella mielenkiintoista kokeilla valmennusta siitä.

  9.12.2018 at 10:51 Reply
 • Avatar
  Sassa

  Ravinto juttu kiinnostaa.

  16.12.2018 at 08:06 Reply
 • Leave a Reply