Liikunnan lempeä merkitys

 

Liikunta merkitsee nykyään minulle ensisijaisesti hyvää mieltä fyysisten muutosten sijasta. Aikaisemmassa postauksessa kerroinkin, etten enää näe hyvinvointia samalla tavalla fyysisten tekijöiden kautta kuin ennen näin, vaikkakin ne ovat edelleen osa hyvinvointia.


 

Liikunnan fyysiset tekijät eivät enää motivoi minua riittävästi, vaikkeivat ne haittaakaan, jotta jaksaisin kaatosateellakin lähteä salille. En sano, ettenkö haluaisi vahvempaa kroppaa ja pienempää peppua, mutta pelkästään niiden takia en jaksaisi liikkua. Pari päivää sitten salilla ollessani nieleskelin kyyneleitä turhautumisesta kehoni toimintaan, tai toimimattomuuteen. Vaikka turhautuminen oli äärimmäistä, sekin pieni liikunta, jota pystyin tekemään, sai aikaan hyvänolon. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että lievemmissä tapauksissa mielialalääkkeet voitaisiin korvata liikunnalla, ja riittävällä terapeuttisella hoidolla.

 
ikkunalla_blog liikunta2
 

Mielessäni oli vain ajatus, että treenaamalla vielä kovempaa saavutan tavoitteeni.

 

Koin vähän hassuna, kun painotettiin, että tärkeintä on löytää itselle mieluinen tapa liikkua. Ymmärsin kyllä, että toinen saattaa tykätä pelata jalkapalloa ja toinen pyöräillä, mutta ajattelin, että liikunnassa jokainen haluaa vetää täysillä. Nyt kun en todellakaan voi vetää täysillä, olen kantapään kautta oppinut, että liikunnasta saa myös hyvän mielen, vaikkei sykkeet olisi korkealla ja lihakset tärisisi treenin jälkeen. Vaikkei edes hikoisi kunnolla.

 
ikkunalla_blog liikunta4
 

Liika on liikaa

 

Liikkumistani motivoi ennen kovat tavoitteet. Piti juosta puolimaraton tai selvitä esteratakilpailu. Ilman niitä tavoitteita liikkumiseen ei ollut syytä. Tietysti sain kovastakin treenistä hyvän mielen, mutta koin usein epäonnistumisen tunteita, sillä kehoni ei toiminut niin kuin olisin halunnut, enkä päässyt tavoitteisiini, vaikka kuinka treenasin. Ajattelin, että minun pitäisi treenata vielä kovempaa, vaikka kehoni toimintaan ja liikuntaan perehtyneet alan ammattilaisetkin sanoivatkin toista. Mielessäni oli vain ajatus, että treenaamalla vielä kovempaa saavutan tavoitteeni. Kovensin treenejä, mutta tulosten sijaan, kehoni menikin aivan sekaisin.

 
ikkunalla_blog liikunta3
 

Ehkä aika hiljentää tuon äänen, kukapa jaksaisi loputtomiin huutaa kuuroille korville.

 

Näitä asioita käsitellessäni olen joutunut oppimaan tunnistamaan omassa ajattelutavassani ristiriidat. Vaikka tiedän, etten kestä tappotreenejä, mieleni silti vielä jostain sieltä takaraivosta yrittää huudella, että nyt kunnon vaihde päälle, niin eiköhän tuloksia synny. Pitää vaan vetää vielä entistä kovempaa. Vielä en ole keksinyt keinoa hiljentää tuota ääntä, mutta olen oppinut jättämään sen omaan arvoonsa. Ehkä aika hiljentää tuon äänen, kukapa jaksaisi loputtomiin huutaa kuuroille korville.

 

Tämä matka on ollut aikamoinen oppimisprosessi ja vielä vähän on matkaa maaliin. Maaliin aion kuitenkin jatkaa lempeämmin, enää ei mennä hampaat irvessä, vaan hymy huulilla ja hikipisarat otsalla.

 
ikkunalla_blog liikunta5
 

Mikä motivoi teitä liikkumaan?
Previous Post Next Post

10 Comments

 • Avatar
  Emma / Haaveita ja hauiskääntöjä

  Ihana postaus ja ajatukset kuin miun päästä! En halua enää vain käydä kuntosalilla, vaikka siellä saisi massaa ja timmimmän kropan. En halua välttöä aerobisia lihasmassan menetyksen pelossa vaan haluan liikkua niin kuin parhaalta tuntuu! Kuntosali ei ole ainoa oikea tapa eikä myöskään tavoitteita kohti meneminen – on ihanan vapauttavaa liikkua kuten mieli tekee ❤ Se minua motivoi liikkumaan – vapaus valita 🙂

  29.6.2018 at 19:03 Reply
  • Avatar
   Annukka || Ikkunalla

   Liikunnastakin on tullut nykypäivänä ulkonäköpainotteisempaa. Pitää liikkua, ettei ole liian lihava, tai ettei ole selluliittiä jne. Sitä ennen kehoitettiin liikkumaan, jotta pysyy terveenä, ja siihen ajatusmaailmaan haluaisin mentävän takaisin. Liikutaan siksi, että ollaan terveitä, eikä siksi että ollaan tietyn näköisiä. Ja joka päivä voi liikkua eri tavalla, kukaan ei sano, että voi harrastaa vain tietyn verran eri lajeja.

   1.7.2018 at 22:17 Reply
 • Avatar
  NelliL

  Itse en enää voi tehdä tappotreenejä mutta löysin tilalle hyötyliikunnan. Tokikaan ei sekään vedä vertoja tappotreenille mutta sen verran kuitenkin tehokasta, että todella helposti pystyy pitämään kuntoa kondiksessa.

  29.6.2018 at 21:52 Reply
  • Avatar
   Annukka || Ikkunalla

   Ihana kuulla, että olet löytänyt itsellesi mieluisen tavan liikkua, vaikkei samaa fiilistä saa kuin tappotreeneistä. Onneksi hyötyliikunnan ja tappotreenienkin väliin mahtuu vielä monta tasoa liikkua.

   1.7.2018 at 22:09 Reply
 • Avatar
  Piia/Piiabiia Atelier

  Ajatusmaailman uudelleenjärjestely vaatii tosiaankin aikaa. Lempeyttä matkallesi! Maali häämöttää jo!

  30.6.2018 at 11:12 Reply
  • Avatar
   Annukka || Ikkunalla

   Se on totta, että uuteen tottuminen vaatii aikaa. Toiset asiat sisäistää nopeammin ja toiset hitaammin.

   1.7.2018 at 22:19 Reply
 • Avatar
  tuulanneli

  Hyvä kirjoitus ja kaikki kuulostaa niin tutulta. Olen ollut kanssa noin kymmenen vuotta sitten pahassa treenikierteessä. Nyt olen oppinut löysäämään ja ottamaan rennosti. Tällä iällä sitä rikkoo vain paikkansa kovalla treenillä. Palautuminen on yhtä tärkeää kuin treenaaminenkin.

  1.7.2018 at 11:14 Reply
  • Avatar
   Annukka || Ikkunalla

   Kyllä. palautuminen on tärkeää, ja sen vuoksi on pakko opetella kuuntelemaan omaa kehoa. En kestä samanlaisia treenejä kuin moni muu, ja niiden välttäminen on jo palautumisen “ennakointia”. Ja ikä tosiaan tuo muitakin vaikutuksia kehoon kuin ainoastaan ryppyjä, mutta onneksi ikä tuo myös viisautta kohdella omaa kehoa kunnioittavasti.

   1.7.2018 at 22:22 Reply
 • Avatar
  Elisa-Maria

  Olen niin samoissa ajatuksissa ollut. Minulla liikunta-arsenaaliin kuuluu lähes jokapäiväinen joogarutiini, joka kylläkin päivästä päivään vaihtelee rankemmasta harjoituksesta lempeään ja hitaaseen liikkeeseen. Se sopii minulle, ja nautin suunnattomasti kehoni liikuttamisesta. Joogaharjoitukseeni kuuluu tavotteita, jotka eivät liity millään tavalla kehon ulkonäköön. Se on vapauttavaa! 🙂

  13.7.2018 at 18:54 Reply
  • Avatar
   Annukka || Ikkunalla

   Jooga on hyvää liikuntaa, kun sitä voi harrastaa niin monella tasolla. Itselleni se on ollut enemmänkin lempeää ja hidasta kaiken muun kovan treenin vastapainoksi. Kehoon liittyvät ulkonäköpaineet ovat aina kuluttavia ja niistä irtipääseminen on varmasti todella vapauttavaa.

   14.7.2018 at 12:12 Reply

  Leave a Reply