Millainen viini valita joulupöytään

Lokakuun lopussa järjestettiin Viini ja Ruoka-messut. Päätin käyttää tilaisuutta hyväkseni, sillä paikalla oli useita eri viinien maahantuojia ja markkinointiyrityksiä. Vaikka tänä jouluna itseltäni jääkin perinteinen, ainakin suomalainen, joulupöytä kokematta, halusin siitä huolimatta saada vinkkejä perinteisen joulupöydän viineistä, mutta vähän jotain erilaista, mihin aikaisemmin ollaan totuttu. Muutamia jänniä ja erittäin mielenkiintoisia viinejä pääsinkin maistamaan.

 

Vaikka perinteinen joulupöytä onkin menettänyt asemaansa ruokakulttuurien laajenemisen myötä, monella meistä jouluun kuuluu uusien tuulien rinnalla ne perinteiset suolatut kalat, kinkut rosolleineen sekä lanttulaatikot. Joulupöytä makujen kokonaisuudessaan ei ole helppo viinin valinnalle. Sen sijaan, että ostetaan yksi kallis viinipullo, voisikin hankkia muutaman erilaisen vähän edullisemman. Enää edullisuuskaan ei tarkoita automaattisesti huonoa viiniä. Samasta hintaluokassa missä nämä ns. känniviinit ovat, löytyy paljon hyviäkin vaihtoehtoja. Muutaman euron, kun laittaa vielä lisää, valikoima laajenee entisestään.

PA281976

Perinteisessä joulupöydässä alku- ja pääruokien välille ei ole niin helppo vetää tarkkaa rajaa, mutta monesti kalat ja sienisalaatit sekä rosollit mielletään alkuruuaksi, vaikkakin lapsena meillä rosolli kuului aina pääruuan, kinkun, kaveriksi. Monesti joulupöydän alkuruokaviiniksi valikoituu valkoviini, mutta yhtä lailla hyvä rosee- tai kevyt punaviini sopii kalan ja sienisalaatin kaveriksi. Viinilinnan tapahtumissa olen tutustunut Anttiin, joka tietää hirveän paljon eri viineistä.  Sen vuoksi Antin luokse olikin helppo mennä kyselemään ideoita. Montalton Pino Pino Frizzante Rosen nimi juontaa Pinot Noir -rypäleestä, josta perinteisesti on valmistettu punaviiniä. Frizzante-viinit ovat puolikuohuvia. Tämä rose-viini menee ehdottomasti jatkoon. Kevyt kuplivuus sopii hyvin tuhtien sienisalaattien kaveriksi yhtä lailla kuin se sopii suolakalojen pehmentäjäksi.

 

Perinteisempi vaihtoehto löytyi Vinetumin Christian Mickoksen suosittelemasta Peiropan Soave Classicosta. Peiropanin viinit ovat tuttuja minulle jostain aikaisemmista työpaikoista, mutta en tiennyt, että heidän viininsä on luomua. Christian kertoikin, että viinit on jo pitkän aikaa valmistettu luomumenetelmin, mutta vasta muutama vuosi sitten ne on sertifioitu. Tämä viini oli maultaan hyvin perinteinen, eikä sinänsä tuonut mitään yllättävää makunystyröille, mutta jos muut viinit eivät ole niin perinteisiä, voi perinteinen viini olla hyvä tasapainottaja kokonaisuudessa.

PA281971
PA281961

Pääruokana joulupöydässä perinteisin vaihtoehto on tietysti kinkku, vaikkakin yhtä lailla monen joulupöydästä löytyy lammasta. Kinkku itsessään ei maultaan ole kovin voimakas, eikä sinänsä tarvitse niin vahvaa viiniä rinnalle, mutta kinkun päälle usein levitetyt sinapit ja neilikat vaativatkin enemmän viiniltäkin. Seven Falls Merlot oli hedelmäisen täyteläinen punaviini. Vaniljan aromit maistuivat heti pehmittäen muita mausteisia ja marjaisia aromeja. Tämä viini onkin saanut Viini-lehden arvosteluissa neljä tähteä ja viinissä onkin erinomainen hinta-laatusuhde.

PA281979

Kylmänä joulun päivänä mihin olisikaan lämpimämpi pukeutua, kuin perinteiseen Jussi-villapaitaan. Kun tämä mielikuva viedään viiniin, mikä voisikaan lämmittää paremmin talvisena päivänä. Vaikkakin itselleni Jussi-paidasta ensimmäisenä mielikuvana on vahva mustaherukkainen marjaviini, nyt italialainen Zinfandel-viini on saanut Jussi-paidan päälleen. Apulian seudulta Suomeen rantautunut Jussi on suomalais-italialainen yhteistyöviini. Viini on osaltaan kunnianosoitus Suomi 100- juhlavuodelle. Zinfandel rypäleenä on mehevän täyteläinen ja keskitanniininen.

Viinipostaus

Henkilökohtaisesti en ole ikinä ollut erityinen jälkiruokaviinien ystävä. Muutenkaan makeat, tai edes puolikuivat, viinit ole ensimmäisenä päätyneet ostoskoriin. Kuohuviineissä mitä kuivempi, sitä parempi on ollut suosikkini.  Jälkiruokaviinisuosituksia sainkin kahdelta eri toimittajalta ja jännä oli, että molemmat suosittelivat jälkiruualle kuohuvaa. Ensimmäinen oli Chocolate In a Bottle, raikkaan kupliva, makea kuohuviini, jossa aito belgialaisen suklaan aromi. Ensimmäinen ajatus oli, kun kuulin viinistä, että suklaan aromi tulee rypäleiden vivahteista, mieleeni ei tullut ollenkaan, että kyseessä olisi ollut oikea suklaan aromi. Suklaan maku oli niin voimakas, että itse en tätä ainakaan suklaajälkiruuan kanssa tarjoaisi, mutta marjaisille jälkiruuille eriomainen.

 

Toisen suosituksen sainkin Viinilinnan Antilta. Moscato on monelle tuttu jälkiruokaviinin rypäle, nyt siitä on tehty makea kuohuviini. Tätä viiniä tuskin itse olisin napannut mukaani, sillä pullon värikäs ulkonäkö ei ensimmäisenä herätä luottamusta. Vähän samalla tavalla, kuin edulliset, jopa halvat, viinit on pitkään olleet heikkolaatuisempia, tällaiset ei-klassiset viinipullot herättävät minussa epäilyksen laadusta. Viime aikoina olen kyllä päässyt maistelemaan monia erittäin hyviäkin viinejä, joiden pullot ovat hyvinkin räikeitä, joten ehkä pääsen tästäkin ennakkoluulosta jossain vaiheessa eroon. Anna Spinato Moscato Sparkling Dolce -viiniä suositellaan makeille jälkiruuille, marjoille sekä hedelmille, mutta itse koin sen sopivan erinomaisesti lakun kanssa. Vaikka viinissä oli jonkin verran happoa, kovin sokeristen jälkiruokien kanssa se saattaisi mennä liian makeaksi.

 

Nämä kaikki viinit löytyvät Alkon valikoimista ja hinnat pyörivät n. 10-20 euron välimaastossa.

 

Millaisia viinejä teillä valitaan joulupöytään?

Previous Post Next Post

You may also like

Leave a Reply