Vinkkejä parempiin ruokakuviin

Heippa taas pitkästä aikaa. Kesälomat alkoivat jo virallisesti viime viikonloppuna, mutta vielä aikamoinen lista tehtävien deadlineja on edessä.Nyt kun odottelen opettajalta neuvoja oppimistehtävään, kerkeän päivittämään blogiakin. Opiskelujen tasapainoksi olen välillä päässyt mukaan myös mukaviin juttuihin, kuten jokunen aika sitten olin Santa Marian bloggaajille järjestämässä ruokavalokuvaus-workshopissa. Hyvän ruuan tilaisuudesta sai paljon vinkkejä siihen, miten ottaa parempia kuvia. Ajattelin jakaa teillekin muutamia vinkkejä, miten ottaa parempia ruokakuvia.

 

Eilen Nuuksiossa käytin kyllä samoja vinkkejä myös ihan luontokuvaukseen, sillä loppujen lopuksi sillä ei ole väliä, että onko linssin toisella puolella värikäs ruoka-annos vai värikäs kukka-asetelma. Kummassakin tapauksessa värit ja muodot halutaan tuoda mahdollisimman hyvin esille.

P5230500
P5230497

Olen tykännyt valokuvata jo pitkään ennen kuin aloitin bloggaamisen. Olen opiskellut valokuvaamista aina yläasteelta lähtien enemmän ja vähemmän, mutta välillä kuvaamisen välillä on ollut pitkiäkin taukoja. Sen vuoksi monet tiedot ovat päässeet unohtumaan ja valokuvausvälineistökin on kehittynyt paljon. Aloittaessani kuvat kehitettiin pimiöissä, eikä niitä jälkikäteen pystytty muokkaamaan. Kuva joko onnistui tai ei onnistunut. Tänä päivänä kuvaakin pystytään parantelemaan, jos ei ihan ollutkaan nappilaukaisu.

P5230531
P5230532
P5230504

Valokuvausta meille oli opettamassa Studio Fotonokan yksi omistajista Kristiina Hemminki. Kävimme muun muassa läpi ruuan asettelua, jotta kuvat olisivat mahdollisimman hyviä.

 

Pienet annokset ovat selkeitä visuaalisesti – eli kun kuvaat ruoka-annosta, ei kannata valita sitä kaapin isointa lautasta, vaan enemminkin se pienin. Isolle lautaselle asetellussa annoksessa on paljon erilaisia elementtejä, jotka tekevät kuvasta sekavan.

 

Talvella moni varmasti kärsii valonpuutteesta. Sitä valoa sitten yritetäänkin saada vaikka mistä ja kaikki kodin lamput laitetaan päälle, jotta valoa olisi edes jotenkin riittävästi. Minä ainakin olen syyllistynyt tähän. Selkeiden kuvien kohdalla on kuitenkin tärkeää, ettei ole ns. sekavaloa, eli valo tulee monesta eri suunnasta. Silloin varjot katoavat ja kuvasta voi tulla hyvinkin levottoman näköinen, kun valoissa on eri sävyjä. Ratkaisuna tähän on valkoinen pinta ja kolmijalka. Valkoisen pinnan avulla valoa voidaan heijastaa lisää ja kolmijalan avulla pitkälläkään valotusajalla kuvista ei tule tärähtäneitä.

 

Kuvissa usein halutaan korostaa jotain tiettyä kohtaa, ja sen korostamiseen vaikuttaa f-luku joka siis
tarkoittaa valotusaukon kokoa. Mitä pienempi aukko, sitä tarkemmin tarkentaa tiettyyn pisteeseen ja ympäristö jää sumeammaksi. Varsinkin ruokakuvauksessa, ja kaikessa missä katse halutaan kohdentaa johonkin tiettyyn pisteeseen, hyvä perus f-luku on 2.8 ja 4 väliltä.

P5230502
P5230520

Alex puolestaan jakoi meille vinkkejä, miten ruuasta saa houkuttelevamman näköisen kuvausta varten. Ammattilaisruokakuvissa ruuat harvemmin on valmistettu siihen pisteeseen, että ne olisivat riittävän kypsiä syömistä varten.  Moni meistä kuitenkin tekee ruokaa syötäväksi, eikä pelkästään kuvattavaksi, jolloin pienillä vinkeillä ruuasta saa herkullisemman näköistä.  Suola korostaa värejä. Jos raaka-aineet vaativat pidempää kypsentämistä, kannattaa mukaan laittaa suolaa, jolloin värit pysyvät helpommin kirkkaina. Valmistamisen jälkeen ruoka nuukahtaa helposti ja menettää kiiltävyytensä. Siihen keinona on vesi ja suihkepullo, joilla annos saa helposti freesiä ilmettä. Myös öljyä voi suihkauttaa tai sivellä ruuan pintaan, jolloin pinnasta tulee taas tuoreen näköinen.  Ruuan asettelulla on myös merkitystä siihen miltä kuva näyttää. Annos koostuu yleensä kolmesta pääkomponentista (esim. liha, peruna, kasvikset). Niiden asetteluun vinkkinä voi käyttää 1-3-7-asettelua. Eli yksi raaka-aine kello 1:n kohdalle, toinen kello 3:n ja kolmas kello 7:n kohdalle.

P5230506

Kiitos Santa Marialle ruokakuvaus-workshopin järjestämisestä. Sieltä saaduilla vinkeillä on kiva taas jatkaa bloggaamista ja viedä ruokakuviakin uudelle tasolle.  Bloggaajana pääsen toki mukaan moneen mukavaan tapahtumaan, mutta erityisesti tykkään tällaisista tapahtumista, jossa pystyy myös itse kehittymään bloggaajana ja kuvaajana.

 

Millaisia ruokakuvia te haluaisitte nähdä?
Previous Post Next Post

You may also like

Leave a Reply